Larver i krukker og højbede?
Sådan genkender du dem, og sådan kommer du af med dem.
25. marts, 2025
Hvad sker der under jorden?
Har du gravet i haven og fundet larver, der krøller sig sammen i jorden? Eller har du opdaget en lignende larve i din jord i krukkerne eller dine højbede?
Du er stødt på enten gåsebillelarven eller oldenborrelarven. Begge lige klamme (ja, sorry, men se billederne eller prøv at google – bare så vi er enige), begge lige skadelige og begge lige irriterende.
Men de er et stigende problem – ligesom mange andre ”skadedyr”, som de meget tørre eller meget våde forår og somre vi har oplevet de seneste år.
Men først lidt baggrund
Indrømmet, jeg kendte ingenting til hverken den ene eller den anden før oktober 2024. Jeg var i gang med at tage mine dahlia-knolde op af den zinkbalje, de havde boet i, for at lægge dem til at sove hen over efteråret og vinteren. Jeg tog et lille spadestik ned – og stod derefter med en spade fuld af knolde... og hvide larver.
FY FOR H …
Jeg blev faktisk forskrækket, for jeg anede ikke, hvad jeg stod med.
To hurtige googlesøgninger gjorde mig klogere, og der var ingen tvivl om, at jorden skulle ud – for Google fortalte mig, at de små larver lever af planterødder og kan gnave sig igennem en hel have i løbet af en sæson, hvis man ikke er opmærksom.
Jorden kom i en pose med en kæmpe knude på og blev kørt afsted til genbrugsstationen, hvor de varmebehandler jorden og dermed kan slå skadedyr ihjel.
Puha, tænkte jeg – godt jeg opdagede det og kom af med dem …
… lige indtil marts 2025, hvor jeg skulle have nogle liljer i to andre krukker, gravede lidt ned – MED HÆNDERNE – og stod med en håndfuld fede, hvide, tykke larver i hånden.
DOBBELT OP PÅ FY FOR H…
Nu var der ingen vej uden om!
Jeg var nødt til at få al jorden i endnu en pose og afsted på genbrugeren – og så ellers ringe til min lokale planteskole og søndergoogle Google i smadder.
Det jeg fandt ud af:
For det første var det ikke gåsebiller, som jeg først troede. Det var oldenborrelarver – og de to ”søstre” ligner hinanden så meget, at det er svært at kende forskel.
Men der er god grund til at kunne kende forskel på de to larver. Det, der adskiller dem, er der, hvor de bedst kan lide at være larver: krukker/højbede eller i din græsplæne?
Gåsebillelarver lever typisk i den jord, du har under dine fødder, og meget gerne der, hvor der er græs. De kan faktisk æde sig igennem en hel græsplæne, hvis du ikke er ude i tide.
Oldenborrelarver elsker porøs, varm, tør og løs jord – og det er netop det, jeg havde serveret for dem i mine krukker, og som du nok også serverer i dine højbede.
Hvordan ser gåsebiller og oldenbillelarver ud – og hvad er forskellen?
Begge larver er hvide, C-formede og har små ben og mørkt hoved. Men de adskiller sig alligevel:
Her er en lille oversigt til at kende forskel:
Gåsebillelarver
mindre (1–2 cm)
slankere og lysere
har ofte tydelige "børster" på bagkroppen
lever kun ét år i jorden
Gåsebillelarver udvikler sig hurtigere og klækkes typisk fra æg lagt i juni–juli, for derefter at overvintre i jorden og blive til biller året efter.
Oldenborrelarver
større (op til 4 cm)
mere kraftig og bred i kroppen
glat bagende
lever i jorden i op til 3–4 år før de bliver til en oldenborre
Oldenborrelarver har en meget længere livscyklus. De klækkes fra æg lagt i foråret eller forsommeren og bliver i jorden som larver i op til tre–fire år, før de forpupper sig og bliver til voksne biller.
Uanset hvem der gemmer sig i krukken – så gør de det samme: æder rødder.
Krukker og højbede – det perfekte larvehjem?
Efter jeg fandt larverne, ringede jeg som sagt til min planteskole.
Det blev en af de der samtaler, man ikke vidste, man havde brug for, men som jeg er meget taknemmelig for. Den søde ejer sagde:
Du er ikke den eneste, jeg har talt med om de klamme larver (og dermed havde jeg en fagpersons ord for, at de er klamme). Det er især i krukker og højbede, vi får henvendelser på problemet. Jorden dér er porøs og varm – og ofte stiller vi krukker og højbede i fuld sol, hvilket larverne elsker.
Hun fortalte også, at hun selv havde haft store problemer i sine egne højbede og endte med – i 2024 – at kassere al jord i hendes otte højbede. Ikke fordi det var dårlig jord – men fordi forholdene var perfekte for larverne: varmt, lyst, porøst.
Hun havde dem ikke i haven – altså i den almindelige jord – hvilket stikprøver fra min egen have også kunne bekræfte: de var (heldigvis) kun i krukkerne.
Hvordan opdager du larverne?
For det første – tag handsker på! … skulle jeg hilse at sige fra en ven …
Derefter: gå ud i dine højbede og grav lidt rundt i jorden, inden du planter dem til med alle de forspirede babyer, du har gang i lige nu. Grav gerne mellem 10 og 20 cm. ned, da de i de lune måneder typisk søger lidt op.
Har du de hvide larver i dine højbede og krukker, så ved du det med det samme. De er ikke til at tage fejl af. Du er med stor sandsynlighed “besøg” af oldenborrelarver.
Hvis du har pletter i din græsplæne eller totter af græs, der nemt kan hives af, så tag spaden og grav et ok stort hul ud. Gør det gerne flere steder, så du afdækker et større område.
Er du angrebet, ved du det. Gåsebillelarver i græsplænen er ikke til at tage fejl af.
Og hvad kan du så gøre?
Hold øje med jorden i krukker og højbede gennem hele året
Grav lidt i græsplænen i sensommeren og foråret, hvis der kommer bare pletter eller græsset går ud
Skift jorden ud i dine højbede og krukker, hvis du finder mange larver
(jeg ville dog gøre det, hvis du bare finder én)Brug nematoder (mod gåsebillelarver) i sensommeren, når jorden er lun
Ring til en ekspert, hvis du er angrebet af gåsebiller … hurtigt.
og til sidst …
For mig handler det ikke om at få en perfekt have fri for ”skadedyr”.
Det handler om at forstå, hvad der sker under jorden, og tage stilling til det – roligt, men konsekvent.
For haven er ikke et glansbillede.
Den er et samarbejde mellem mig og alt det, jeg ikke har kontrol over.
Nogle gange er det gåsebiller.
Andre gange er det oldenborrelarver.
Men det er altid min opgave at observere, lære, rette ind, rette til – og gøre lidt bedre næste gang.
God jagt.